Groene kikker (bastaardkikker) en de buizerd jong 27-06-2022
HerkenbaarGroene kikker (bastaardkikker) zijn te herkennen aan de lichtgroene streep over de rug die nooit van kleur verandert. De poten zijn licht van kleur en hebben donkerbruine tot zwarte vlekken, deze vlekken zijn vaak ook op de rug en flanken terug te vinden. Daarnaast loopt er aan beide kanten van de rug een goudachtige rand. Een ander duidelijk kenmerk is de wangen de groene kikker slechts een bruinachtig rondje op de zijkant van de kop heeft. (hier komt de blaaswang uit.)
Voor nageslachtTijdens de paartijd, lokken de mannetjes van de groene kikker (bastaardkikker) de vrouwtjes door middel van kwaakconcerten. Ze kunnen met het roepen om een vrouwtje behoorlijk kabaal maken, de bekende kikkerconcerten. Ze maken het geluid met behulp van twee uitwendige kwaakblazen. Als een mannetje een vrouwtje heeft gevonden, klimt hij op haar rug en houdt haar met de voorpoten vast. De meeste vrouwtjes zetten na de bevruchting duizenden eitjes af, dit noemen we kikkerdril. Uit deze eitjes verlaten de kikkervisjes na enkele weken uit het dril. De ontwikkeling tot kikker duurt nog ongeveer 2 maanden.
De buizerd is voor herkenning de sleutelsoort in Nederland.Paren hebben meerdere nesten in een territorium en switchen van jaar op jaar, lapt ook oude nesten van andere roofvogels op. Broedt liefst in kruinen van hoge bomen, vaak tegen de rand van het bos, soms lager in struiken, heel zelden zelfs op de grond. Bouwt nest van takken en twijgen. Het nest is groot, ongeveer een meter in doorsnede en 60 cm diep. Zulke grote roofvogelnesten heten een horst. Buizerds gebruiken ook het nest van het vorig jaar door het te renoveren. Broedtijd vooral april-mei. Eén legsel, meestal 2-4 eieren. De eieren zijn wittig met bruine vlekken. Broedduur 33-38 dagen, begint na leg eerste ei met broeden. De vrouw geeft het eten aan de jongen dat door de man wordt aangevoerd. Vanaf dat de jongen drie weken oud zijn, begint ook het vrouwtje prooien aan te voeren. Jongen vliegen uit na 50-60 dagen, maar worden nog 6-8 weken gevoerd.
Tekst Vogelbescherming